Politika

DS PANČEVO: Čime se bavi Agencija za razvoj Južnog Banata?

Pančevo, Sre, 13/12/2017 - 07:00
Vladimir Đoković


 

Gradski odbor Demokratske stranke podsetio je na formiranje regionalne razvojne agencije “Južni Banat” i zapitao se čime se ova agencija bavi. U saopštenju se podseća da su osnivački svi gradovi i opštine Južnog Banata i priznaje da čitav region ima potrebu za razvojem.

- Ali, šta se praktično događa? Registrovana osnovna delatnost Agencije je: Konsultanske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Agencija trenutno nije na spisku akreditovanih regionalnih razvojnih agencija u Srbiji. Na teritoriji celog Banata za sada je akreditovan samo regionalni centar za društveno ekonomski razvoj ,,Banat” Zrenjanin.  A ova  Agencija kao jednodomno društvo ima samo skupštinu osnivača i direktora. U delu ugovora o snivanju o statusu direktora, osim da ga imenuje skupština, ništa drugo nije definisano. Nema minimalnih uslova o potrebnoj stručnoj spremi i potrebnom radnom stručnom iskustvu. Dakle, svako može da bude imenovan za direktora Agencije. Zato u APR je upisano samo ime i prezime imenovanog direktora i njegov matični broj. To je sve. Nema nadzornog odbora, a direktor upisom u APR nema nikakva ograničenja u raspolaganju novčanim sredstvima. Prema tome, direktor može da radi praktično šta hoće i da troši novac kako hoće do održavanja godišnje skupštine osnivača. Čudno, zar ne,  navodi se u saopštenju DS koje potpisuje predsednik odbora Dragoljub Krstić.

DS navodi i da je prva javna nabavka koju je ova agencija raspisala nabavka putničkog automobila, a druga nabavka fizibiliti studije turističkog potencijala Južnobanatskog okruga.

- Da li je turizam vodeća grana privrednog razvoja Južnog Banata? Možda Južni Banat ponovo ima  Panonsko more, kao i Vrnjačku banju i Kopaonik. Čudno. Pa  Pančevo kao najveći grad u Južnom Banatu, nema u funkciji ni najobičniji hotel. A održavanje stare buvlje pijace na izlaznom putu Pančevo-Kovin je na nivou devetnaestog  veka. Ništa nije bolja situacija ni na severnom izlazu iz Pančeva ka Opovu i Kovačici, gde se održava nova buvlja pijaca i vire vrhovi stare deponije javnog preduzeca kao putokaz za vozni pravac prema Beogradu, navodi se u saopštenju.

DS se pita i da li smo dobili profesionalnu i racionalnu  Agenciju za regionalni privredni razvoj Južnog Banata.

- Jesu li ispoštovane sve zakonske odredbe pri osnivanju Agencije? I koji su pravi ciljevi njenog osnivanja? Osnivači Agenije,a to znači i Srpska napredna stranka, od vas građani Južnog Banata kao poreski obveznici, očekuju ozbiljan odgovor na ova pitanja. I to što pre, zaključeno je na kraju saopštenja.
MarketingNajnovije vesti