Društvo

PANČEVO: Kako do jednakosti u starijem dobu

Pančevo, Pon, 30/09/2019 - 00:34
Ivana Vlajovic


Povodom obeležavanja Međunarodnog dana starijih osoba Zavod za javno zdravlje Pančevo će u saradnji sa pančevačkim Gerontološkim centrom u utorak, 1. oktobra, u 11 sati organizovati predavanje „Ka jednakosti u starijem dobu“ namenjeno svim korisnicima ove ustanove.

Predavanje će održati prim. dr Dubravka Nikolovski, specijalista higijene, a slušaoci će, osim predavanja, imati priliku da nauče lagane vežbe koje mogu da praktikuju svakodnevno radi poboljšanja svog zdravstvenog stanja i vitalnosti.

Tema ovogodišnje kampanje „Ka jednakosti u starijem dobu“ je usklađena sa desetim ciljem održivog razvoja koji se odnosi na smanjenje nejednakosti unutar i među zemljama, kroz osnaživanje i promovisanje socijalnog, ekonomskog i političkog uključivanja svih ljudi, bez obzira na godine, pol, invalidnost, rasu, etičku pripadnost, poreklo, religiju, ekonomski ili drugi status.

Trenutno, oko 700 miliona ljudi na svetu ima preko 60 godina, a procenjuje se da će do 2050. godine taj broj iznositi dve milijarde, što će predstavljati preko 20 procenata svetske populacije, a praktično sve zemlje sveta suočavaju se sa rastom broja starijih osoba u populaciji.

Međunarodni dan starijih osoba se u svetu i kod nas obeležava 1. oktobra, u skladu sa Rezolucijom 45/106 koju je proglasila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 14. decembra 1990. godine, sa ciljem da se naglasi važnost prilagođavanja životnog okruženja potrebama i sposobnostima stanovnika trećeg doba.
MarketingNajnovije vesti